Rondom Dordt 2022, marathon op woest water

Rondom Dordt, een tocht van iets meer dan 50 km roeien over de rivier met hoge golven, opspattend water, monsters van schepen die dicht langs de roeiboot zouden varen. Dit werd ons beloofd toen we met een groepje bevriende roeiers besloten dit jaar mee te doen met de tocht op zaterdag 3 september jl.

Op vrijdag kwamen we op afgesproken tijd aan bij de vereniging om onze wherry’s in orde te maken. Keurig op tijd arriveerden we in de loods, waar we tot onze verrassing constateerden dat de boten al helemaal klaar waren. Het organisatiecomité had dat voor ons gedaan. Wat een service!

Ook bij aankomst op zaterdag werden we blij verrast. De boten lagen al in het water, startklaar voor vertrek. Eerst nog een briefing wat het evenement nog spannender maakte. De reddingsbrigade zou voorop gaan en de Aquarius ging mee als volgboot. Als we rond 12.30 uur nog niet de Ottersluis voorbij waren, door eventueel slecht weer, tegenwind/-stroom, materiaalpech of ander leed, moesten we door de sluis terug naar de roei. Alle regels en aanwijzingen in de oren geknoopt. Op pad!

Met nog 16 andere boten (van verschillende verenigingen) begonnen we aan onze helse tocht. Al gauw bleek dat het meeviel met het helse. Het was stralend weer, rustig water, weinig wind en scheepsverkeer. En we hadden stroom mee. Het meest spannende in het eerste gedeelte, was de bocht van de Beneden Merwede naar de Nieuwe Merwede waar het dichtbij de krib wel heel hard kolkte door de stroming.

De roeitocht verliep zo voorspoedig, dat alle boten al om 12.30 uur bij de Zuidhaven waren, waar gezamenlijk gepauzeerd werd. We moesten min of meer tegelijk de Dordtse Kil op omdat het daar nogal kan spoken qua stroming en golfslag, maar ook de Dordtse Kil was voor haar doen erg rustig. Wel stond er gelukkig een beetje wind, want het was inmiddels wel erg warm geworden.

Op de Aquarius zag het er erg gezellig uit zo vanuit de roeiboot bekeken. Op het per ongeluk opgeblazen reddingsvest zonder persoon na, hebben ze verder geen reddingsacties hoeven uitvoeren gelukkig. Ook de reddingsbrigade heeft een rustig Rondom Dordt rondje gehad.

Rond vier uur waren alle boten terug bij de vereniging. We werden ontvangen met een drankje op de steiger en nadat we de boten uit het water hadden gehaald en droog gemaakt, kregen we soep en (vegetarische) hamburgers. Hulde aan de barmedewerkers die het ineens wel erg druk kregen met het bakken van 80 hamburgers.

We kijken terug op een zonovergoten, prachtige roeitocht, die bovendien ook nog eens erg goed georganiseerd was!

Kijk hier voor de foto’s van Rondom Dordt 2022

Door en Henriëtte