Roeiers zijn welkom in Dordt – deel 1

Met Nationaal Park de Biesbosch in onze achtertuin, behoort ons roeiwater tot de mooiste van Nederland. Graag verwelkomen wij gasten van andere roeiverenigingen om bijvoorbeeld het Moldiep, het Gat van den Hengst en de Zoetemelkskil per boot te komen verkennen. Wilt u meer weten over de mogelijkheid om bij ons op roeibezoek te komen? Leest u dan verder …

Onze vereniging
De Koninklijke Dordrechtsche Roei- en Zeilvereeniging is een van de oudste watersportverenigingen van Nederland (opgericht in 1851) en bestaat uit drie afdelingen: de jachthaven in de historische binnenstad, de zeilafdeling aan het Spaarbekken en de roeiafdeling aan het getijdenriviertje het Wantij. Samen goed voor ongeveer 750 leden waarvan ongeveer 475 roeiers. Het adres van de roeiafdeling is Wantijpark 2, 3312 AV in Dordrecht.

Onze faciliteiten
De roeiafdeling beschikt over een veelzijdige vloot. De boten die wij uitlenen, zijn vooral wherry’s. We hebben op het moment zes kunststof wherry’s en een even groot aantal historische, houten wherry’s die goed bevaarbaar zijn. Voor dagtochten is de wherry de meest praktische boot; u kunt er in ieder geval een picknickmand in kwijt en wat bagage. De meest courante boten liggen op karretjes die tot op het vlot gereden kunnen worden.

U kunt desgewenst uw eigen boot meenemen en de botenwagen op ons terrein stallen. We beschikken over een parkeergelegenheid die afgesloten is als er geen roeiers aanwezig zijn. Er zijn ruime kleedkamers met lockers, toiletten en douches. In de sociëteit is een automaat waar u tegen betaling koffie, thee, en chocolademelk kunt krijgen. Tijdens bardiensten (alleen op zaterdagochtend) zijn er frisdranken en licht alcoholische dranken te koop.

Er kan niet worden overnacht in het verenigingsgebouw. U kunt overnachten in het nabijgelegen Stayokay, maar de boten kunnen hier ’s nachts niet blijven liggen. Het centrum van Dordrecht biedt talrijke mogelijkheden om te overnachten en is ook zeker een bezoekje waard.

Ons roeigebied
Direct bereikbaar vanuit onze roeilocatie is de Sliedrechtse Biesbosch. Dit is een langgerekt zoetwatergetijdengebied met een waar doolhof aan rivieren, kreken en eilanden, dat ingeklemd ligt tussen de Beneden Merwede en de Nieuwe Merwede. Het gebied is gedeeltelijk opengesteld voor recreanten en in de andere delen worden de dieren, zoals bevers en vele vogels, met rust gelaten. De Sliedrechtse Biesbosch maakt deel uit van het Nationaal Park de Biesbosch, dat op de grens ligt van Noord-Brabant en Zuid-Holland.

Roeigebied 1
Roeigebied 2

De KDR&ZV heeft drie vergunningen (= drie boten) om in de maanden mei tot en met september het reservaat in de Sliedrechtse Biesbosch te bevaren. Maar ook buiten het reservaat is het een aantrekkelijk natuurgebied om te roeien. Er zijn verschillende aanlegplekken langs de route. Ongeveer tien kilometer vanaf de roeilocatie zijn er twee horecagelegenheden: de Stayokay en het Biesboschcentrum. Beide gelegenheden worden ook frequent bezocht door andere watersporters en bij drukte kan aanleggen een probleem zijn. Verder de Biesbosch in, kun je niet komen met auto, fiets of te voet en hier is verder geen horeca. Dus een picknickmandje kan een uitkomst zijn voor het verzorgen van de inwendige mens. De maximaal te varen tocht is ongeveer dertig kilometer lang, uit en thuis.

Lees verder>>