Rondom Dordt

Zondag 25 augustus 2024

De Route(s)
Rondom Dordt is een toertocht van circa 52 kilometer.
Als we met 15 ploegen of meer zijn en de wind gunstig is, volgen we een route over de grote rivieren rondom het eiland van Dordrecht. Bij deze route vaar je vanaf de roeivereniging het Wantij uit en daarna over de Beneden Merwede, de Nieuwe Merwede, het Hollands Diep, de Dordtsche Kil en tot slot via de Oude Maas terug naar het startpunt. Een machtige belevenis om bijvoorbeeld onder de grote bruggen van het Hollands Diep door te varen!
Bij minder dan 15 ploegen of als de weersomstandigheden minder gunstig zijn, nemen we een route door de Brabantse Biesbosch. Ook hierbij vaar je het Wantij uit en daarna over de Beneden Merwede. Bij Werkendam gaan we door de sluis en nemen we een afwisselende route door de Brabantse Biesbosch. Daarna steken we de Nieuwe Merwede over en keren we via het Wantij weer terug naar de vereniging.

Met deze twee routes zal de tocht bijna altijd door kunnen gaan, ook voor hen die een aantekening in het marathonklassement willen hebben. Vanaf windkracht 6 geldt er een vaarverbod. Bekijk de routes hier.

Inschrijven
Inschrijven kan vanaf 16 juni 2024.
Leden van de KDR&ZV kunnen zich hier inschrijven. Als zij op de inschrijflijst aangeven of de kilometers moeten gelden voor het marathonklassement, wordt dat voor hen geregeld.
Leden van andere verenigingen kunnen zich op twee manieren inschrijven:
– via bovenstaande link. De kilometers gelden dan niet voor het marathonklassement.
– om de kilometers te laten gelden voor het marathonklassement: via de KNRB-site.

NB: Als één roeier een aantekening voor het marathonklassement wil hebben, dan dienen alle ploegleden te beschikken over een wedstrijdlicentie van de KNRB (schone-sportverklaring). Vraag bij je eigen vereniging hoe je dat kunt regelen.

Wil je weten wie er meedoen? Neem dan af en toe een kijkje in de deelnemerslijst.

Huur boten
Voor ploegen van andere verenigingen is een beperkt aantal wherry’s beschikbaar. Wherry’s die niet door onze eigen leden worden gebruikt, worden op volgorde van aanmelden toegekend aan externe ploegen die dit op het inschrijfformulier hebben aangegeven.

Kosten
De deelnemersbijdrage is € 22,- per persoon. Inbegrepen zijn  koffie/thee met koek bij de ontvangst en soep met een snack na afloop. Er wordt rekening gehouden met vegetariërs. Ploegen van andere verenigingen die gebruik maken van een wherry van de KDR&ZV betalen daarvoor een huur van € 30,-  per boot.

Vereisten roeiers
Rondom Dordt kan worden geroeid in wherry’s, D4x+ en zeeroeiboten. Er moet aan boord ten minste één persoon zijn die een cursus roeien op stromend water of rivierroeien heeft gevolgd. Tevens dient de ploeg als geheel in staat te zijn om binnen anderhalf uur 12,5 kilometer te roeien. Voor Dordtenaren komt dat ongeveer neer op een rondje Moldiep in 1 uur en 40 minuten.

Veiligheid
De veiligheidseisen zijn:

  • Dragen reddingsvest verplicht.
  • Boten hebben voldoende drijfvermogen. Minimaal 20 liter per opvarende.
  • Voor- en achterpunt van de wherry’s of D-vieren zijn overdekt met huiken of kappen (zie voorbeeld)
  • Boten hebben aan boord handpomp, hoosmateriaal, pikhaak, fluit en lange lijn.
  • Boten hebben gereedschap aan boord waarmee eenvoudige reparaties verricht kunnen worden.
  • Bereikbaar per mobiele telefoon. U krijgt het telefoonnummer van de coördinator mee. In geval van nood een sms sturen met bootnummer en gevraagde hulp. 

Voorbehoud doorgaan
I.v.m. hoge organisatiekosten gaat de tocht door als er minimaal 7 boten deelnemen. Er geldt een maximum van 30 wherry’s; meer kunnen we er niet in korte tijd van onze vlotten laten vertrekken. Deze beperking geldt niet voor D4-en en zeeroeiboten; zij kunnen later vertrekken.

Globaal dagprogramma
Vanaf 7.00 uur is de roeilocatie van de KDR&ZV aan het Wantij open om u te ontvangen. Om 8.15 uur is er een captainsmeeting.

Bij de route over de grote rivieren vertrekken de boten vanaf 9.00 uur. Na ca.30 km, om ongeveer 13.00 uur, is er een verplichte lunchstop in de Zuidhaven aan de Nieuwe Merwede. Er zijn daar mobiele toiletten. De eerste boten worden terugverwacht op de roeilocatie aan het Wantij om ongeveer 16.00 uur.

Omdat de route door de Brabantse Biesbosch via drie sluizen voert, waarbij met wachttijden rekening gehouden moet worden, vertrekken de boten voor die route vanaf 8.30 uur. Aan het begin en het eind van het deel door de Brabantse Biesbosch zijn jachthavens, waar eventueel gebruik gemaakt kan worden van het sanitair. We verwachten de boten terug vanaf ongeveer 16.30 uur.

Bij terugkomst van de boten is de soosbar geopend.

Parkeren
Botenwagens kunnen parkeren op het KDRZV-terrein. Personenauto’s op het terrein van de naastgelegen jachthaven.

Contact
Voor vragen over Rondom Dordt kunt u mailen naar rondomdordt@kdrzv.nl

Alvast een voorproefje van de tocht over de grote rivieren?
Voor foto’s van de tocht over de Brabantse Biesbosch: klik hier.