Rondom Dordt

De Route(s)
De originele tocht voert ons over de grote rivieren rond het eiland van Dordrecht: de Beneden Merwede, de Nieuwe Merwede, het Hollands Diep, de Dordtsche Kil en tot slot via de Oude Maas terug naar de vereniging. En natuurlijk gaan we voor de echte tocht: wie wil er nu niet rond het eiland van Dordrecht roeien? Maar we weten ondertussen maar al te goed dat dat niet altijd kan. Daarom is er een alternatief uitgewerkt. Dit is een aantrekkelijke route die ingezet kan worden als de wind te hard is of uit de verkeerde hoek waait. Daarmee zal de tocht bijna altijd door kunnen gaan, ook voor hen die voor een aantekening in het marathonklassement gaan. Bij windkracht 6 en meer geldt er een vaarverbod. Bekijk de routes hier.

Covid-19
De Rondom Dordt toertocht vindt plaats binnen de dan geldende Covid-19 regelgeving.
Naarmate daar meer duidelijkheid over is zal dat hier vermeld worden.

Inschrijven
Voor KDRZV leden geldt dat zij zich kunnen inschrijven via de link op deze pagina.
Andere verenigingen moeten zich aanmelden via de KNRB-site als zij deze tocht voor het marathonklassement willen laten gelden. Zij kunnen ook gebruik maken van het inschrijfformulier op deze pagina, maar dan gelden de kilometers dus niet voor het marathonklassement!

NB: Als één roeier een aantekening voor het marathonklassement wil hebben, dan dienen alle ploegleden te beschikken over een wedstrijdlicentie van de KNRB (= schone-sport-verklaring). Vraag bij je eigen vereniging hoe je dat kunt regelen.

Huur boten
Ploegen van andere verenigingen kunnen op het inschrijfformulier aangeven of ze gebruik willen maken van een huur-wherry. Wherry’s die niet door onze eigen leden worden gebruikt, worden op volgorde van aanmelden toegekend aan externe ploegen die daartoe een verzoek bij de inschrijving hebben ingediend.

Kosten
De deelnemersbijdrage is € 19,00 per persoon. Inbegrepen in de kosten voor deelname is koffie / thee met koek bij de ontvangst en soep met een broodje kroket na afloop. Er wordt rekening gehouden met vegetariërs.

Ploegen van andere verenigingen die gebruik maken van een wherry van de KDR&ZV, betalen daar € 30,- per boot extra voor.

Vereisten roeiers
Rondom Dordt kan worden geroeid in wherry’s, D4x+ en zeeroeiboten. Er dient aan boord ten minste één persoon te zijn die een cursus roeien op stromend water of rivierroeien heeft gevolgd. Tevens dient de ploeg als geheel in staat te zijn om binnen anderhalf uur 12,5 kilometer te roeien. Voor Dordtenaren komt dat ongeveer neer op een rondje Moldiep in één uur en 40 minuten.

Veiligheid
De veiligheidseisen zijn:

 • Bereikbaar per mobiele telefoon
 • Dragen reddingsvest verplicht
 • Boten hebben voldoende drijfvermogen. Minimaal 20 l. per opvarende
 • Voor en achterpunt van de wherry’s of D-vieren zijn overdekt met huiken of
  kappen (zie voorbeeld).
 • Boten hebben aan boord handpomp, hoosmateriaal, pikhaak, fluit en lange lijn.
 • Boten hebben gereedschap aan boord waarmee eenvoudige reparaties verricht
  kunnen worden.
 • U krijgt het telefoon nummer van de coördinator mee. In geval van nood een sms sturen met bootnummer en gevraagde hulp.

Voorbehoud doorgaan
De tocht gaat alleen door als er minstens 15 boten deelnemen. Dit omdat de organisatiekosten hoog zijn doordat we op het grote water begeleiding nodig hebben van enerzijds de reddingsbrigade en anderzijds een tweetal motorboten van verenigingsleden.
Er geldt een maximum van 30 Wherry’s. Meer kunnen we niet in korte tijd van onze vlotten laten vertrekken. Deze beperking geldt niet voor D4-en en zeeboten; zij kunnen later vertrekken.

Globaal dagprogramma
De roeilocatie van de K.D.R.&Z.V. is vanaf 07:00 uur open om u te ontvangen.
Om 8.15 uur is er een captainsmeeting.
Het vertrek van de boten start om 09:00 uur. De verplichte lunch is in de Zuidhaven aan de Nieuwe Merwede om ongeveer 13:00 uur. De eerste boten komen op de Roei aan het Wantij aan om ongeveer 16:00 uur. De soosbar is dan geopend.

NB: Bij de alternatieve routes vertrekken de boten een half uur eerder en dien je rekening te houden met een latere aankomsttijd!

Parkeren
Botenwagens op het KDRZV-terrein. Personenauto’s op het terrein van de naastgelegen jachthaven.

Contact
Voor vragen over Rondom Dordt kun je terecht bij rondomdordt@kdrzv.nl

Neem een kijkje bij voorgaande edities van Rondom Dordt

 • Nieuws