Rondom Dordt

Zaterdag 24 juni 2023

De Route(s)
Rondom Dordt is een toertocht van circa 52 kilometer. De route voert vanaf de roeivereniging direct over de grote rivieren rondom het eiland van Dordrecht: de Beneden Merwede, de Nieuwe Merwede, het Hollands Diep, de Dordtsche Kil en tot slot via de Oude Maas terug naar het startpunt.

Een machtige belevenis; wie wil dat nu niet? Omdat de weersomstandigheden deze route helaas niet altijd toelaten, is er ook een alternatieve route uitgewerkt. Die gaat via de Beneden Merwede, de Brabantse Biesbosch en het Wantij. Deze kan ingezet worden als de wind te hard is of uit de verkeerde hoek waait. Daarmee zal de tocht bijna altijd door kunnen gaan, ook voor hen die voor een aantekening in het marathonklassement gaan. Vanaf windkracht 6 geldt er een vaarverbod. Bekijk de routes hier.

Inschrijven
Inschrijven kan vanaf 5 mei 2023.
Leden van de KDR&ZV kunnen zich hier inschrijven. Als zij op de inschrijflijst aangeven of de kilometers moeten gelden voor het marathonklassement, wordt dat voor hen geregeld.

Leden van andere verenigingen kunnen zich op twee manieren inschrijven:

  • Via bovenstaande link. De kilometers gelden dan niet voor het marathonklassement.
  • Om de kilometers te laten gelden voor het marathonklassement: via de KNRB-site.

NB: Als één roeier een aantekening voor het marathonklassement wil hebben, dan dienen alle ploegleden te beschikken over een wedstrijdlicentie van de KNRB (= schone-sport-verklaring). Vraag bij je eigen vereniging hoe je dat kunt regelen.

Wil je weten wie er meedoen? Neem dan af en toe een kijkje in de deelnemerslijst.

Huur boten
Voor ploegen van andere verenigingen is een beperkt aantal wherry’s beschikbaar. Wherry’s die niet door onze eigen leden worden gebruikt, worden op volgorde van aanmelden toegekend aan externe ploegen die dit op het inschrijfformulier hebben aangegeven.

Kosten
De deelnemersbijdrage is € 21,- per persoon. Inbegrepen zijn  koffie/thee met koek bij de ontvangst en soep met een snack na afloop. Er wordt rekening gehouden met vegetariërs. Ploegen van andere verenigingen die gebruik maken van een wherry van de KDR&ZV betalen daarvoor een huur van € 30,- per boot.

Vereisten roeiers
Rondom Dordt kan worden geroeid in wherry’s, D4x+ en zeeroeiboten. Er moet aan boord ten minste één persoon zijn die een cursus roeien op stromend water of rivierroeien heeft gevolgd. Tevens dient de ploeg als geheel in staat te zijn om binnen anderhalf uur 12,5 kilometer te roeien. Voor Dordtenaren komt dat ongeveer neer op een rondje Moldiep in 1 uur en 40 minuten.

Veiligheid
De veiligheidseisen zijn:

  • Dragen reddingsvest verplicht
  • Boten hebben voldoende drijfvermogen. Minimaal 20 liter per opvarende
  • Voor en achterpunt van de wherry’s of D-vieren zijn overdekt met huiken of kappen (zie voorbeeld)
  • Boten hebben aan boord handpomp, hoosmateriaal, pikhaak, fluit en lange lijn.
  • Boten hebben gereedschap aan boord waarmee eenvoudige reparaties verricht kunnen worden.
  • Bereikbaar per mobiele telefoon. U krijgt het telefoonnummer van de coördinator mee. In geval van nood een sms sturen met bootnummer en gevraagde hulp.

Voorbehoud doorgaan
I.v.m. hoge organisatiekosten gaat de tocht door als er minstens 15 boten deelnemen. Er geldt een maximum van 30 wherry’s; meer kunnen we er niet in korte tijd van onze vlotten laten vertrekken. Deze beperking geldt niet voor D4-en en zeeroeiboten; zij kunnen later vertrekken.

Globaal dagprogramma
Vanaf 07:00 uur is de roeilocatie van de KDR&ZV aan het Wantij open om u te ontvangen. Om 8.15 uur is er een captainsmeeting. De boten vertrekken vanaf 09:00 uur. Om ongeveer 13:00 uur, na ca. 30 km, is er een verplichte lunchstop in de Zuidhaven aan de Nieuwe Merwede. De eerste boten worden terugverwacht op de roeilocatie aan het Wantij om ongeveer 16:00 uur. De soosbar is dan geopend.

NB: Bij de alternatieve route vertrekken de boten een half uur eerder en dient u rekening te houden met een latere aankomsttijd!

Parkeren
Botenwagens op het KDRZV-terrein. Personenauto’s op het terrein van de naastgelegen jachthaven.

Contact
Voor vragen over Rondom Dordt kunt u mailen naar rondomdordt@kdrzv.nl

Alvast een voorproefje?