Wedstrijdroeien

Wedstrijdroeien kan bij de Dordtsche op vele manieren en in vele boottypen. Van skiff tot acht en van regio-wedstrijden tot nationale en zelfs internationale wedstrijden. Wat en waar je roeit hangt volledig af van je eigen talent en inzet. De voor wedstrijden geschikte boten zijn modern en alle gangbare categorieën zijn beschikbaar. Zo is recent nog een nieuwe Hudson vier aangeschaft, met vleugelriggers voor boord- en voor scullroeien, en een voorinliggende stuurman.Wedstrijd ScreenhunterHet wedstrijdroeien wordt door de vereniging actief ondersteund en stoelt op een rijke traditie. Momenteel zijn er ongeveer 30 roeiers die regelmatig wedstrijden roeien, voornamelijk in het Club-veld  (achten, vieren), Senioren (skiffs), Veteranen- (alle klassen) en het Juniorenveld (skiffs, dubbel en vieren). Ook wordt regelmatig gecombineerd met andere verenigingen. De gemiddelde leeftijd van deze ploegen loopt uiteen van gemiddeld 16 tot boven de 65 jaar. Ook verschillen de ploegen in ambitie- en roeitechnisch niveau. De wedstrijden van veteranen worden ingedeeld in tien  leeftijdsgroepen, waarvan de jongste bij 27 jaar begint en de oudste bij 80.

kdrzv headDe wedstrijdafstand loopt uiteen van 500 m tot 8000 m. Marathonroeiers leggen nog grotere afstanden af. In 2011 nemen we bijvoorbeeld deel met twee ploegen aan de Elfstedentocht. Bij deze wedstrijd roei je 205 kilometer constant in 16 tot 24 uur. Hiertegenover staan de eerste wedstrijden van de junioren van 14 jaar. Deze beginnen vaak met wedstrijden van 500 meter.  Door de Dordtsche wordt ook deelgenomen aan wedstrijden op roei-ergometers.

De meest ambitieuze ploegen of skiffeurs trainen vrijwel dagelijks en de andere ploegen twee tot vier maal per week. Soms wordt een deel van de trainingen op de roeiergometer in de trainingsruimte in het gebouw van de roeibak uitgevoerd of in de vorm van een andere conditie- of krachttraining. De trainingen staan veelal onder leiding van een coach. Ze zijn gericht op het verbeteren van de roeitechniek, van het sámen roeien en van de conditie. Voor een goed wedstrijdresultaat zijn al deze elementen van het roeien essentieel. Door deel te nemen aan wedstrijden hebben de trainingen een doel, waardoor de trainingen op zich ook weer leuker worden dan “zomaar” roeien.

Roeiers, roeisters en ploegen die willen gaan wedstrijdroeien kunnen zich, afhankelijk van hun leeftijd, bij de commissaris jeugd of bij de commissaris wedstrijdroeien aanmelden. Op zaterdagochtend om half negen traint vrijwel altijd de Clubacht in een varierende samenstelling. Dat is een uitgelezen moment om kennis te maken met de wedstrijdroeiers van De Dordtsche!

Vragen ? Stuur een mail naar de Wedstrijdcommissie: wedstrijd@kdrzv.nl

kdrzv linge bokaal

Enkele links over wedstrijdroeien:

  • Over wedstrijdroeien: Roeien.nl
  • De evenementenkalender van de KNRB
  • Ook veel nieuws, evenementen en links naar andere verenigingen onder de links van NLroei
  • Roei- en trainingstechnieken op de ergometer op de site van Concept2