Knoeien Rond de Boeien 2021

Niet één maar twee nieuwe Spaarbekkenkampioenen!

Captain’s log: zaterdagmorgen 16 oktober, 09.30 uur, locatie Spaarbekken.

Zachtjes wappert de verenigingsvlag in de frisse ochtendwind. De plas ligt er nog verlaten bij, hier en daar onderbroken door loom zwemmende watervogels. Op het vlot is reeds menselijke activiteit. Met bezems worden de souvenirs die de ganzen dagelijks achterlaten, met souplesse verwijderd.

Eén voor één druppelen de deelnemers binnen, vol van verwachtingen. Er staat vandaag veel op het spel en met een windje 2 Beaufort zal het uiterste van hun concentratie gevraagd gaan worden.

Vandaag is de finaledag van de Spaarbekkenbokaal wedstrijden. Dit jaar hadden we serie van 3 wedstrijdavonden waarbij gestreden werd voor punten in het totaalklassement. De komende wedstrijden zullen bepalen wie met de Spaarbekkenbokaal naar huis mag gaan.

Er wordt gevaren in twee klassen: de Optimist klasse en de SW klasse. In tegenstelling tot voorgaande jaren starten de Optimisten nu op een eigen baan. Wie bij de Optimisten als eerste over de finish komt, heeft gewonnen. Nieuw voor dit jaar is dat de Optimisten strijden voor de Junior Spaarbekken bokaal. De zeiler/ster met het laagst aantal punten wint de beker. Jazeker, er zijn dus 2 bokalen te vergeven!

Bij de SW klasse ligt dat anders, daar vaar je met verschillende typen boten (Laser, Splash, RS Feva, RS Quest, X4) die niet gelijkwaardig aan elkaar zijn. Deze boten hebben een SW handicap rating zodat je met behulp van rekenformules een eerlijk resultaat krijgt. Je kan dus wel als eerste over de finishlijn gaan, maar dan hoef je nog niet gewonnen te hebben. Aan de hand van die SW rating wordt de gecorrigeerde zeiltijd bepaald. Pas als de uitslagen verwerkt zijn, weet je welke plaats je behaald hebt. Dit levert dagwinnaars op en een plaats in het eindklassement voor de SW klasse. Aan het einde van het seizoen rolt daar dus 1 winnaar uit die tijdens alle wedstrijden het beste gescoord heeft.

Bij de SW klasse lagen 9 boten aan de start, voor de Optimistengroep konden we er 4 over de start toeteren.

Race 1

Op het startschip was duidelijk waarneembaar dat de spanning hoog opliep bij de deelnemers. De SW klasse gaf elkaar geen duimbreed toe en dat leidde tot een kopgroep die er direct de sokken in zette en een clubje die aan elkaar bleven haken. Maar ook zij dreven uiteindelijk over de startlijn. Edwin finishde als eerste met Luke in zijn kielzog. Ons komisch duo Thomas en Daan in de RS Feva haalde op handicap de derde plaats. Bij de Optimisten laveerde Maurits naar de koppositie met Lente en Stijn erachter.

Race 2

Vol goede voornemens maakte de SW klasse zich klaar voor een nieuwe ronde. Jef en Thomas in de RS Quest besloten om hun vader-zoon relatie verder te ontwikkelen en de familie eer te verdedigen. De vloot lag dicht bij elkaar en een felle strijd ontbrandde op het water. Ook bij zeilen geldt, it ain’t over till it’s over. Dat bleek bij de finish waar team Roggekamp door een briljante actie van team Renske en Wouter op de laatste meters letterlijk de loef werd afgestoken. Edwin wederom eerste, Renske en Wouter in de RS Feva tweede en Luke derde. Bij de Optimisten kwam Laurens de groep versterken en wist zich naar een tweede plaats te manouvreren. Maurits kwam als eerste over de finish, daarachter Lente en Stijn.

Race 3

Op de wal zijn het allemaal brave burgers. Maar op het water vindt er een gedaantewisseling plaats, zeker met deze allesbepalende wedstrijd voor de boeg. Met een fanatieke blik in hun ogen concentreren zij zich op de start en in de twee-mans boten wordt druk gediscussieerd over de te volgen tactiek. Er is geen ruimte voor fouten, Gijs zit vol goede voornemens…….

Een zinderende finale is het gevolg. Maar het pleit wordt wederom beslecht door Edwin die voor een overtuigende derde maal als eerste over de finish komt. Het is vandaag Van Strien dag als zoon Hero zich als tweede plaatst. Grote verrassing is de derde plaats van Barbera. Deze femme fatale weet zich in haar Laser naar voren te vechten en zet een puike prestatie neer. De Optimisten geven elkaar ook geen duimbreed toe en weet Lente de tweede plek te bemachtigen, gevolgd door Laurens en Stijn. Maurits laat zich als eerste over de finish toeteren.

Nadat iedereen aan wal gekomen is en zijn boot heeft afgetuigd en de nodige pannenkoeken naar binnen heeft gewerkt, volgt de prijsuitreiking door onze Voorzitter. Met verve overhandigt hij aan iedere deelnemer een aandenken en heeft de eer om de Bokaal winnaars bekend te maken.

De SW klasse kampioen 2021 is geworden: Edwin van Strien

De Optimist klasse kampioen 2021 is geworden: Emiel Uittenbogaard

Na deze zinderende finale sluiten we de clubwedstrijden voor dit jaar af met een voldaan gevoel. Maar niet zonder te bedanken:

Alle deelnemers gedurende het jaar voor hun enthousiasme, plezier en sportiviteit en alle vrijwilligers die geholpen hebben in de startboot, rescueboten en op de wal. En natuurlijk alle ouders voor hun support.

Graag tot volgend jaar!

Remco Balkestein

Uitslagen Spaarbekkenbokaal 2021

Positie SW klasse Boot type Positie Optimisten klasse
1 Edwin Laser 1 Emiel
2 Luke Laser/Splash 2 Auke
3 Renske & Wouter RS Feva 3 Maurits
4 Hero Splash 4 Sverre
5 Thomas & Daan RS Feva 5 Stijn
6 Gijs X4 6 Huub
7 Guido Laser 7 Wietze
8 Wouter RS Neo 8 Meinke
9 Barbera Laser 9 Maurice
10 Jef & Thomas RS Quest 10 Lente
11 Annemieke & Angelina RS Quest 11 Laurens
12 Christiaan Splash    
13 Anique & Wilco Flying Arrow Schakel