Historische Vloot

De Dordtsche is in het trotse bezit van een flink aantal historische boten. Een erfgoed, dat voor een respectabele vereniging als de onze (opgericht in 1851), met een zo rijk verleden  (o.a. Nederlands kampioen in de acht in 1920 en 1921) natuurlijk van grote waarde is en waar zorgvuldig mee om gegaan moet worden.
Hoewel van het allereerste begin geen boten meer over zijn, zijn er nog wel aanwezig van voor 1900. Met enkele ervan kan zelfs nog gezeild worden, wat zo nu en dan ook gebeurt.
De acht waarmee destijds het kampioenschap werd behaald, de Kaninefaat, hangt nu fraai te pronk hoog in de loods, maar de andere schepen zijn allemaal bedoeld om mee te varen.

KDRZV_wherries_oud_hout_tocht_2014

Veel van de vaartuigen, voornamelijk single- en dubbel wherries, die bij uitstek geschikt zijn voor het roeien op de rivieren rond Dordrecht, zijn gebouwd rond 1920. De meesten door Deichmann en Ritchie in Rotterdam.

 

 

 

 

Maar ook vaartuigen van later datum behoren tot de historische vloot, bijvoorbeeld een bijzondere boordvier, de Jan Weijers en enkele skiffs, overnaads gebouwd en met vele koperen nageltjes geklonken, van rond 1957. In het beleidsplan wordt een en ander nader verduidelijkt.

KDRZV_wherries_onderhoud_Leo_UittenboogaardEen groepje enthousiaste vrijwilligers houdt zich één avond in de week bezig met onderhoud en restauratie van de historische vloot. Een gezellig, ontspannend en leerzaam gebeuren, waarbij iedereen welkom is, om te komen helpen en het geeft nog eens voldoening ook.

Met de schepen van de historische vloot (ook wel oneerbiedig het “Oud Hout” genoemd) worden regelmatig activiteiten ondernomen, zoals bij voorbeeld “Oud Hout” tochten naar de Hollandse- of Brabantse Biesbosch (picknick mandje mee!), deelname aan de Vlootschouw van Dordt in Stoom en Tochten door de binnenstad van Dordrecht tijdens Dordt Monumenteel.
Maar ook deelname aan de zeilwedstrijden op de Spiegelpolder bij Nederhorst den Berg, georganiseerd door vereniging ”Het Zeilend Scheehout” of aan de prestigieuze roeiwedstrijd voor wherries over 12 km van Abcoude naar Amsterdam over de Amstel, behoort tot de mogelijkheden.

Kom eens langs om ons mooie “Oude Hout” te bekijken!

Vragen? Stuur een mail naar oudhout@kdrzv.nl