Een overpeinzing van het zeilseizoen 2020 van het zaterdagmiddag RS Feva team

kdrzv-zeilen-dordrecht-2020-1Met veel plezier terug denkend aan het afgelopen zeilseizoen, was het door corona wel een vreemd seizoen. Toch heeft het seizoen voor de meesten toch een hoge amusementswaarde gehad.

We begonnen op 9 mei met een testcase “corona zeilen” om te ondervinden wat de diverse toen geldende corona maatregelen voor impact hadden op een zeilsessie.  Te denken valt hierbij aan de beperkingen tijdens de benodigde materialen halen uit de containers, het op- en aftuigen van de boten alsmede de boten te water laten of weer uit het water halen.

Met het verplicht respecteren van de 1,5 meter afstand was de veronderstelling dat er veel meer tijd nodig was om de boten zeilklaar te maken en later weer op te ruimen.  We wilden ondervinden hoeveel extra tijd dit dan in beslag zou nemen, want dit zou ten koste gaan van de zo gewenste zeiltijd.

Gelukkig waren er wat ouders die hun kinderen konden begeleiden met het te water laten of uit het water halen van de boten. En we hadden de beschikking over de familie van Leeuwen, die hierbij ook breed inzetbaar was.

Het zeilen in de corona periode ging in eerste instantie in een aangepaste vorm, met zijn tweeën, een 3de jaars met een 1ste jaars, in de RS Quest. In deze boot kan de 1,5 meter afstand goed gerespecteerd worden en was deze zone met tape gemarkeerd. De 2de en een aantal 3de jaars zeilers moesten dan alleen in een RS Feva.

Gelukkig werd de 1,5 meter maatregel voor kids tot en met 18 jaar vrij snel versoepeld.

Daardoor mochten ze vanaf 13 juni weer gezamenlijk in de boot.
Totaal zijn er 19 sessies geweest waarbij het plezier in zeilen voorop stond. Want dat is, in mijn optiek, de beste motivator om de volgende keer weer terug te willen komen. Er weer zin in hebben, is een prettige manier om je sport te beleven. Lekker zeilen met daarbij tijdens het zeilen wat tips en trucs krijgen, alsmede het experimenteren met gewichtsverdeling en trim is door uren te maken ook het spelenderwijs ontwikkelen van je zeilvaardigheden.

Plezier hebben in, met en tijdens het zeilen is op de zaterdagmiddag de basis. Voor de competitief ingestelde zeilers waren er dit seizoen weer, sinds lange tijd, wedstrijdtrainingen georganiseerd door Remco en Jef.

Ik wil van dit seizoen toch nog even twee hoogtepunten uitlichten:

Zondag 11 oktober zijn we weer met vier RS Feva´s naar de Grevelingen geweest en dit jaar gingen ook de twee RS Quest-en mee met een aantal deelnemers uit de volwassene groep en twee privé boten. Het was ineens druk aan de steiger want waar we eerst met vier boten lagen, lagen er nu acht. Toen tijdens de lunch de wind opstak, was het toch wat krapjes zo met zijn alle aan de steiger.

De dag begon met een mooie regenboog maar weinig wind, wel werd er een zeehond gespot. Na de lunch, met een lekkere warme hap van de skottelbraai verzorgd door Aldert, was de wind flink toegenomen en is het voor iedereen een prachtige zeildag geworden.

 

 

 

 

 

 

 

Zaterdag 24 oktober was onze slotdag en voor de tweede keer stond deze in het teken van een estafette race waarbij een team van vier, twee kids met twee ouders, het tegen elkaar opnemen. De bedoeling is dan dat het eerste kind met ouder start, een afgesproken baan zeilt en dan weer aan de steiger wisselt met het andere duo.

 

 

 

 

 

Er deden 12 kids met hun ouders of broer mee en dat betekende dus zes teams van vier personen in de competitie.  Derhalve waren dus zes Feva’s op het water in een onderlinge strijd verwikkeld. De wedstrijd duurde dit jaar circa twee en een half uur, de boot met de meeste gezeilde banen zou dan de winnaar zijn.

Net als vorig jaar waren sommige ouders nog fanatieker dan hun kids en was het, ondanks de verplichte 1,5 meter afstand houden, de spelregels op de steiger, de materiaal pech onderweg als omslaan – problemen met de joystick – losschietende fokkeval (sabotage Drik; achtknop i.p.v. paalsteek), een hele leuke en gezellige afsluiter.

Drik en zijn vader, onze eigen meesterbakker, behoorden voor de tweede keer tot het winnende team. Gezien de benodigde ondersteuning op het water ook dank aan Adrie en Herbert voor hun begeleiding en assistentie met de twee rescue-boten.

 

Het zeilseizoen zit er jammer genoeg weer op en samen met Herbert en Adrie hebben we, met veel plezier, naast het beleven van de fun ook de progressie gezien bij de kids. Ik hoop de meeste van jullie volgend seizoen weer terug te zien.

Blijf gezond, let op je zelf en elkaar!

Groetjes, ……… Ton van der Put

  • Corona informatie voor leden

    Klik hier om verder te lezen

  • Zeilen nieuws

  • Nieuws