De Wervelwind

De Wervelwind is waarschijnlijk Nederlands oudste “dubbel wherry”, gebouwd op de werf van Messum & Sons in Engeland rond 1870. Hierbij werd gebruik gemaakt van duurzame materialen zoals een bepaalde soort mahoniehout, die nu niet meer verkrijgbaar is. Later is een toenmalige zeeloods uit Vlissingen de eigenaar geworden van deze mooie wherry. In de tweede wereldoorlog moesten op last van de bezetter alle particuliere schepen daar verwijderd worden, en toen is de Wervelwind naar Dordrecht overgebracht en daar voor de Duitsers verborgen in een pakhuis aan de Voorstraat. De boot is toen gekocht door Chris de Waal, een Dordtse meubelmaker, en Thea Husen, beide destijds leden van de “Dordtsche” en vernoemd naar het illegale blaadje uit de verzetstijd: de “Wervelwind”, waarvoor Thea Husen courier was. In de winter van ’42-’43 zonk het toenmalige botenhuis in de Knolhaven en daarmee verdween ook de Wervelwind onder water. Het verhaal gaat dat de Wervelwind in 1944 en daarna is ingezet tijdens z.g. crossings, om mensen en materieel via de Biesbosch over te brengen naar Brabant, dat destijds al bevrijd was.

Na de oorlog is de Wervelwind in 1953 door eigenaar Chris de Waal omgebouwd tot een rolbanken-wherry, inclusief een bijzonder fraai gevormde gebogen stuurstoel, buikdenningen in ruit-constructie en een ingebouwde klok: een unicum. Vele tochten, tot in Friesland aan toe, werden ermee gevaren. In 1972 werd de wherry geschonken aan Hans Bollebakker en Ineke Vink (eveneens KDR&ZV-lid) uit Giessenburg op voorwaarde dat de naam “Wervelwind” gehandhaafd blijft.

KDRZV_Wervelwind_met_John_KeeffeDankzij de wervingsactiviteiten van de toenmalige materiaalcommissaris Ton Pullens wordt de Wervelwind uiteindelijk geschonken aan de “Dordtsche” die de boot in oude staat herstelt en waar tot op de dag van vandaag nog steeds met veel plezier in gevaren wordt.

Zo is in mei 2014 nog met de zoon van een in de tweede oorlog bij Papendrecht neergestorte piloot de oversteek over de rivier de Merwede naar Dordrecht gemaakt.

Bron: o.a. Hans Bollebakker, Weekblad “Merwesteyn”